Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Graffiti

 A dolog 1970-'71 környékén kezdõdött Amerikában. Egy Taki nevű egyén elkezdte mindenhova felírni azt, hogy "Taki 183". Mire a rendõrség rájött, hogy a 183 mit is jelentett (abban az utcában lakott Taki), addigra már Taki híres volt. Ez az ötlet sok embernek tetszett! Így hát sokan elkezdtek firkálni. Késõbb elkezdték alakítgatni a betűiket, formálták, díszítették, így mindenkinek kialakult a saját stílusa.

Magyarországra 1992-'93 környékén jött be ez az irányzat, elsõ firkászok közé tartozik a még ma is létezõ PNC (Pride Not Crime) csoport. Azután sokan elkezdtek itthon firkálni. Ma is sok firkász akad kicsi hazánkban, de sajnos nem sokan veszik komolyan a Hip Hop-ot. Tehát ez a dolog a Hip Hop-nak egy olyan ágazata, ahol a firkászok saját kiválasztott nevüket írják fel falakra, vonatokra, villamosokra, hévekre, ezzel jelezve, hogy "ott jártam". Egy firkász akkor lesz nagy a többiek szemében, ha olyan helyre fest, (és olyan minõségűt) amilyet mások nem mernek megfesteni. Minél sajátosabb és jobb a stílusa valakinek, és sokat fest, annál jobban lesz elismerve mások által, elvileg.

A festésnek több ágazata van, eddig az ugynevezett "tagekről" beszéltünk, pedig ide tartozik még a grafiti is, ami már világszerte elismert művészet. Manapság a festők olyan alkotásokat készitenek, hogy az bármely képzőművészeti múzeumba megállná a helyét! Vannak akik inkább ábrákat, vannak akik a nevüket festik fel, s itt is különbözik a dolog, valaki falakra, valaki vonatokra fújja a 'művét'.

 Read more: http://graffitistop.hu/graffiti/a-graffiti-tortenete-1.html#ixzz2Dp3EEPws